Jocul se joaca la nesfarsit, in diferite forme

Russian President Putin holds hand of German Chancellor Merkel during tour of Hanover Messe in Hanover
Romania trebuie sa invete sa fie mai periculoasa pentru a exista, sa fie un risc pentru rusi, germani si, de ce nu, americani.
UE si NATO nu asigura Romaniei securitatea la care se gandea cand a vrut sa adere, de aceea Romania trebuie sa isi intareasca suveranitatea, sa aiba propria politica, bazata pe urmarirea intereselor nationale. Eu cred ca de acum noi romanii trebuie sa ne gandim viitorul. Trebuie sa scapam de metalitatea ca suntem neajutorati si sa lasam pe altii sa ne decida viitorul.
Romania are regiunea carpatica, regiunea Bucurestiului, are tinutul unguresc. Este o tara cu o istorie stranie, a fost intotdeauna o natiune, dar a fost ingropata foarte mult timp. Am devenit o natiune suverana doar dupa primul razboi mondial, apoi, dupa al doilea razboi mondial, ne-am pierdut din nou suveranitatea. Este o tara care, desi isi cunoaste sufletul, isi cauta locul in istorie, in Europa si in lume. Romania este foarte greu sa o intelegi uneori. Este orientata spre UE, dar este una dintre multele tari din uniune al carui loc arata ca si cum parca nu este acolo.
Sa ne uitam la structura de baza a U.E. In centru este Germania. Germania este o putere exportatoare masiva. Pentru ca noi Romania sa ne dezvoltam, trebuie sa profitam de avantajul nostru competitiv. Avantajul nostru este sa devim o tara exportatoare si o tara cu propria industrie. Problema este ca in centrul UE se gaseste o putere gigantica ce exporta in Romania si este foarte greu pentru Romania sa gaseasca locul in UE unde sa-si vanda bunurile.
Noi avem o populatie foarte talentata, bine calificata, insa acum, cand este vremea ca tara noastra sa fie un exportator agresiv este coplesita de Germania. Si pentru mine chestiunea in sine nu este U.E. ci Germania care nu ne lasa vreun spatiu de dezvoltare. Problema Romaniei este una comuna si altor tari sud-est europene. Dupa sfarsitul razboiului rece tara noastra a vrut, mai mult decat orice, sa devina o tara normala. Iar definitia a ceea ce inseamna normal a fost pentru ea sa devina membru al NATO si al UE si apoi a crezut ca va fi ca toti ceilalti. Si in aceasta modalitate de a se adapta nu si-a definit deloc identitatea.
Ca sa fii o natiune suverana e nevoie sa ai controlul asupra suveranitatii, a viitorului tau national, a puterii militare si economice pe care o ai. Noi Romanii am crezut ca, daca suntem membri ai UE si NATO aceste organizatii vor avea grija de noi iar noi vom fi liberi sa ne ocupam de alte lucruri. Si cred ca asta e problema: pentru ca eu nu cred ca UE are grija de noi, in mod cert nu cred ca NATO o face, ca ne-ar proteja daca s-ar intampla ceva. Traim intr-o parte foarte periculoasa a lumii in care oricand se poate intampla ceva. Si trebuie sa ne dezvoltam institutiile suveranitatii, dar asta se face greu, este scump si nu e tocmai confortabil. Noi Romanii credem ca NATO si UE ne vor proteja, NATO prin invocarea articolului 5. Noi pentru a adera la UE am adoptat standardele si politicile europene si am renuntat la bucati din suveranitatea noastra pentru a fi parte a acestui club. Articolul 5 este un document interesant si se pune intrebarea cine ar interveni. Sunt trei puteri militare care ar putea interveni: americanii, britanicii si turcii.
Dar nucleul NATO si nucleul UE sunt diferite. Nucleul UE e format din Franta si Germania, in NATO nu ele sunt nucleul. Si Franta si Germania nu sunt capabile sa ne vina in ajutor. Deci este o asimetrie intre politica noastra de aparare si politica economica. Este foarte clar ca in apararea noastra, daca Rusia si-ar schimba pozitia sau s-ar intampla ceva in Moldova, Germania nu ar putea veni in ajutor si nici Franta. Si nici nu se pune problema daca ar vrea sau nu.
Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le intelegem noi romanii este ca ideea noastra despre UE ar putea sa nu mai coincida cu cea a Germaniei. Britanicii au iesit din Uniune si nu stim ce pun Francezii la cale.
Interesul nostru referitor la Republica Moldova este evident. In ultimul an si jumatate noi am putea aduce contraargumente ca am avut multe actiuni pentru Republica Moldova. N-am vazut nici o actiune, am vazut discursuri, nu actiuni
Una dintre dovezile ca NATO nu mai e functionala este faptul ca NATO nu are nici o pozitie in Moldova, nu poate oferi sustinere Romaniei in nimic din ceea ce priveste Moldova. Moldova este de interes national important, fundamental pentru Romania si trebuie evaluata orice alianta pe baza intrebarii daca aceasta ii sustine interesul national. Este foarte clar ca NATO nu o face. Germanii sunt mult mai interesati de relatia cu Rusia decat de relatia cu Romania.
Ce e in joc? Ce se va schimba? Nu va mai importa gaz rusesc? Aici e problema: Europa este concentrata pe imagine, nu pe putere… Nu este in interesul lor sa se angajeze intr-o disputa cu Rusia pe tema Moldovei. Problema este ca noi nu ne-am creat o politica externa pe cont propriu si incearcam sa ne creem una in contextul UE. O politica externa care din punctual meu de vedere nu exista, ci sunt mai multe politici ale mai multor tari, ale caror interese nu coincid cu interesele noastre.
Am citit ca SUA au recomandat Romaniei – in sustinerea fortelor democratice de la Chisinau – sa creeze organizatii media, ONG-uri, fonduri de investitii si a esuat. Romania a spus mereu ca are nevoie de sustinerea UE in ajutarea Moldovei, pentru ca singura nu poate face multe. Pentru asta nu avem sustinerea UE. Prin urmare, intrebarea pentru Romania este daca face ceva de una singura ori nu face nimic sau incearca sa gaseasca alte relatii. Analiza noastra a Romaniei suna ceva de genul: daca atragem fortele europene de partea noastra, atunci suntem mai puternici. E adevarat, numai ca nu reusim sa atragem fortele europene pe subiectul Republica Moldova… Moldova este o regiune romaneasca, a cazut in mainile rusilor din cauza pactului dintre Hitler si Stalin si nu poate fi revendicata fara riscuri, fara eforturi.
Rusii isi revin, germanii isi joaca jocul, americanii isi joaca jocul – care e diferit de al tuturor celorlalti – iar Romania are chestiuni strategice de clarificat, decizii strategice de luat. Iar ceea ce facem noi in UE si NATO este sa ne eschivam de la a lua decizii strategice. Lasandu-le pe seama altora. Si nu merge asa.
Noi in Romania am gandit ca, odata integrati in UE si NATO, avem asigurata securitatea, atat ca tara si natiune, cat si siguranta economica. Pentru ca tocmai de aceea s-au si facut eforturile acelea pentru a corespunde tuturor standardelor necesare integrarii.
Dar noi astazi in Romania avem un sistem bancar detinut in mod coplesitor de banci staine. Avem un sistem financiar care nu e numai sub controlul Bruxelles-ului, ci si sub controlul italian, austriac si al altora. Chestiunea e urmatoarea: De ce am fost dispusi sa renunam la suveranitate in schimbul securitatii? Daca am procedat asa suntem in siguranta? Infloreste economica romaneasca? Eu insa cred ca atunci cand in centrul UE se afla o masina uriasa de export asa cum este Germania astazi tarile mai mici nu isi pot gasi un loc in UE si nu se pot proteja de exporturile germane.
NATO, in ciuda intalnirilor institutionalizate, nu mai functioneaza ca o alianta militara. Cum putem avea o alianta militara cand noi europenii nu avem armata? Asta nu inseamna ca trebuie sa parasim UE si NATO. Cred ca Romania are nevoie de relatii bilaterale si cu alte tari. Nici o tara nu va intra in relatii bilaterale cu o alta tara decat daca are interese. Si Romania trebuie sa fie in pozitia in care sa reprezinte greutate in calitate de aliat.
Acum rusii sunt multumiti cu pozitia pe care o au. Din cauza razboaielor din Irak si Afganistan, fortele americane s-au retras. Asta a deschis o fereastra de oportunitati pentru rusi. Acum rusii si-au recastigat pozitia geopolitica. Au comunitatea Belarus-Kazahstan-Rusia si-au imbunatatit pozitia in Kirghistan si Tadjikistan, sunt pe alocuri peste tot, in Moldova le-ar placea… si de cand cu alegerea lui Dodon eu cred ca au rezolvat si aceasta problema. Acum Rusia e in pozitia sa intre in contact cu Europa, pentru ca au obtinut ceea ce vroiau, nu cauta razboi, nu cauta sa ocupe Europa. S-au adresat partenerului lor natural, Germania si germanii – care se simt inconfortabili cu NATO si UE – le raspund rusilor. Rusii le dau resurse, gaz natural, ei le dau inapoi capital si tehnologie. Germanii au o populatie in declin, nu mai vor turci, asa ca in loc sa aduca mana de lucru in Germania muta fabricile acolo unde este inca mana de lucru, in Rusia, care are si ea o populatie in declin, dar si surplus pe piata muncii, din cauza ineficientei.
Eu Cred ca e vremea sa recunoastem ca Romania este europeana pentru ca este in Europa, ca este o tara suverana si are propriile interese, ca UE poate fi un instrument util daca e in interesul ei. Dar Romania trebuie sa se intoarca la istorie. Romania trebuie sa isi construiasca propriile capacitati, dar in acelasi timp trebuie sa aiba relatii bilaterale. Una cu SUA, alta cu Turcia, o mare putere la Marea Neagra. Marele noroc al Turciei este ca nu e membra a UE, altfel nu s-ar fi descurcat atat de bine cum o face acum. Este un potential partener comercial, un investitor, un hub energetic si noi putem deveni un punct nodal in acest parteneriat.
Conceputul cooperarii la Marea Neagra are sens, iar in acest context, Turcia este o mare putere, nu mai e Turcia de acum 10 ani. O orientare a Romaniei in aceasta directie, fara sa se neglijeze UE, ar fi foarte buna pentru noi.
Romania trebuie sa ia decizii care au sens geografic si economic. Doar uitandu-ne la Marea Neagra, putem avea succes. Rusii vorbesc cu turcii pentru ca au o armata mare, au o economie solida si le vorbesc cu grija. Ca sa-si pastreze pozitia, Romania trebuie sa aiba ceva care sa ingrijoreze rusii, sau germanii sau chiar americanii. Romania nu trebuie sa fie luata ca atare.
Tara noastra are o populatie creativa si dinamica, bine instruita, un cost al muncii scazut si este un bun loc pentru investitii. Trebuie odata pentru totdeauna sa reusim sa ne clarificam regulile economice privind investitiile.
Un alt lucru pe care trebuie sa il avem este o armata. Nu o sa fim ascultati cu atentie in lumea asta daca nu vom avea o armata. Veti zice ca e costisitoare. Iar eu va voi spune: credeti ca alocarea sumei de 2-3% din PIB ar fi o suma colosala? Daca noi credem ca nu mai exista amenintari, atunci cred ca traim intr-o alta dimensiune.
Dar daca iti construiesti apararea vor veni, atunci si aliantele… Nici o tara nu isi va trimite copiii sa ne apere pe noi… Daca noi spunem ca suntem prea saraci sa ne aparam atunci cred ca ne decidem soarta pe termen lung.
Eu Cred ca Romania este la un punct de rascruce. Este interesant ca noi romanii ne vedem mai slabi decat ne vad altii… Multi romanii vor sa creada ca sunt slabi.
Noi suntem ancora sudica, suntem mai aproape acum de rusi, fizic, decat oricine altcineva si avem amintiri neplacute. In final Romania se va intoarce la istorie si va deveni o natiune istorica, actionand, asumandu-si riscuri. Va fi dureros psihologic, tind sa cred ca in tara mea Romania crizele nu sunt materiale, sunt psihologice.
Cred ca Romania trebuie sa aiba o politica nationala, care trebuie dezvoltata intern si pentru care trebuie platit un pret intern. Jocul se joaca la nesfarsit, in diferite forme. Romania intotdeauna o sa revina la subiectul Basarabia… Noi nu avem factori de presiune asupra germanilor, ei hotarasc de unii singuri… noi doar ne uitam… Ce vom face daca germanii si rusii se aliaza? Cu siguranta noi vom fi nefericiti…
Vad Romania ca parte a unei coalitii… Coalitia Europei este o iluzie, o iluzie foarte atractiva, dar ea nu exista… sau cel putin deocamdata ea arata ciudat astazi… NATO este o istorie romantata…
Problema noastra este construirea propriei coalitii, nu adaugandu-ne unei coalitii. Ea trebuie sa fie o coalitie a tarilor de la Marea Neagra, singura capabila sa ne asigure promovarea propriilor interese.
Un mare pericol e daca Germania isi creeaza o coalitie pe la spatele nostru cu rusii… atunci suntem in capcana. Romania a fost mereu prinsa intre mari puteri, calcata in picioare in drumul lor spre o alta destinatie. Provocarea pentru Romania este sa invete sa devina mai periculoasa pentru a exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.